Başlangıç » sağlık » Gripten korunmanın yolları

Gripten korunmanın yolları


influenza-freddoBu yıl grip virüsü gümbür gümbür yayılıyor. Kime sorsan Influenza A ile boğuşuyor. Bütün hastaneler dolu, çocuklar okula gidemiyor. Haftalardır Defne’ nin okulunda sadece 13-14 çocuk gelebiliyor, normalde 60 kişiler.

Grip salgınından korunmak için yapabileceğimiz iki şey var. Ya sonbahar aylarında aşı olacağız – ki herkes bunu tercih etmiyor ama ben oldum- ya da bağışıklık sistemimizi güçlendireceğiz. Bunun için yapmamız gerekenler aslında basit.

Hareket etmek: Kışın da hareket halinde olmalıyız. Haftanın en az 2-3 günü, mümkünse açık havada spor yapmamız gerekiyor. Hava size tam tersini söylese de içinizdeki tembel tavuğu bir kenara bırakıp koşu ayakkabılarınızı giyin ve kendinizi dışarı atın. Eğer kendinizi bunun için kesinlikle ikna edemiyorsanız bir spor salonuna gidin ya da yüzün.  En kötü ihtimalle televizyonlardaki ya da oyun konsollarındaki spor programlarından faydalanabilirsiniz. Bunlar bütün gün koltukta oturup sağlığınızı riske atmaktan daha iyi.

Beslenme: Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerindeki hastalık bulaşma riskinden dolayı bu mevsimlerde beslenmenize daha da dikkat etmelisiniz. Bunun için mümkün mertebe doğal yiyecekler tüketin. En iyisi makarna, beyaz ekmek ve şekerlemeler gibi sağlıksız gıdaları alış veriş listenizden silin ve bunların yerine sebze, meyve ve et tüketin. Eğer tükettiğiniz gıdalardan yeterince vitamin aldığınızdan emin değiseniz, doktorunuza danışarak Vitamin C takviyesi alabilirsiniz. Vitamin C bağışıklık sisteminizi güçlendirmede çok faydalıdır.

Dinlenme/Gevşeme: Stres bağışıklık sistemimizi kötü etkiler. Bu nedenle sık sık dinlenmeye ve gevşemeye dikkat edin.  Yoga ve meditasyon vücudumuzu dengede tutmak için çok yararlıdır.

İşe yaraması için bunların hepsini dengeli bir biçimde ve sürekli yapmak gerekiyor.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Yorum bırakın